NyheterReiseskildring: Et forsøk på å nå Vest-Sahara

Vi kjørte fra Tantan i Marokko lørdag kl 9 om morgenen. Vi kjørte til Smara. På veien var vi forbi tre politisperringer/checkpoints. De skulle se passene våre og spurte om yrke, hva vi skulle i marokko og hvor vi skulle til. Den siste var rett før Smara, 2 km utenfor byen.

Når vi kom inn i byen ringte vi kontakten vår og møtte han i gata. Han ble med oss i bilen vår og vi kjørte mot hjemmet hans som vi var invitert til. Sivilpoliti fulgte etter oss helt fra starten. Kontakten vår sa "de følger alltid med, de følger alltid etter oss, skriver rapporter". Politiet fulgte etter oss i bare et par minutter før de pressa oss ut i sida i ei gate og stoppa oss.

Politimannen ba om passene våre uten å legitimere seg som politi. Han og kontakten vår snakka opphisset sammen på arabisk. Det tok en stund. Han sa flere ganger at han ikke ville stikke av med passene, han skulle ikke ta dem, selvfølgelig skulle vi få dem tilbake, han skulle ikke gjøre noe. Det kom flere politimenn, alle i sivil. Vi gikk ut av bilen. Det var kanskje tre politimenn, 10 saharawiske aktivister og etterhvert 30 barn og andre folk.

Vi spurte om å få passene tilbake. Da svarte de at vi kunne få passene tilbake om vi fulgte dem til checkpointet 2 km utenfor byen og forlot Smara. Vi spurte om vi kunne få reise videre sørover mot Dakhla, det var helt greit. "Any other city, but not Smara". Vi insisterte på å få passene først, på å få en begrunnelse på hvorfor de tok dem og hvorfor vi måtte dra derfra. Det eneste svaret vi fikk var at vi er turister, dette er ikke turisme, dette er ikke turist-sted. Vi spurte om og om igjen hva de het, om de kunne vise identifikasjon på hvem de var og at de er politi. Det eneste vi fikk var at han ene viste politiskilt, en stålstjerne, viste den kjapt, men nekta å vise identifikasjon eller gi oss navnet hans. Dette holdt på lenge. Ble minst en halv time i gata med diskusjoner med politimennene.

Han som overtok passene, forsvant flere ganger med passene våre. Kjørte et stykke, kom tilbake, gikk bort, stod ofte 10-15 meter unna. Etter denne en halvtimes tid kom det en bil og masse politimenn til, i alle fall 5-6 til, alle i sivil, men bilen var merket med national security. Han ene av de var veldig mye mer agressiv. Han nekta å snakke engelsk, kjefta på fransk, det eneste han sa på engelsk var "get in your car, drive away" og "you're not welcome here" veldig agressivt og høyt og mange ganger etter hverandre. Han nekta å svare på noe av det vi sa eller spurte om, gjentok bare de to setningene. Til slutt dytta han oss nesten fysisk inn i bilen alle fire.

Det endte med at vi fulgte etter bilen som de i utgangspunktet ville at vi skulle. Der var han som hadde passene. Da vi skulle si farvel til kontakten vår stod han med en gjeng politimenn, og vi så han spytte blod på bakken før han vinka farvel til oss. Da vi kjørte etter den sivile politibilen til checkpointen hadde vi minst 8 bak oss også. De var alle svarte sivile politibiler med sota ruter.

Da vi kom til checkpointen snakka de litt i telefonen, så gav de oss passene. Nå nekta de oss å kjøre sørover/vestover fra Smara, vi måtte nord, tilbake mot Tantan. Da vi kom dit kunne vi dra hvor vi ville sa de. "Dere kan dra hvor dere vil, men ikke være her i Smara". Men vi fikk ikke lov til å ta veien fra Smara til El Aaiun. Den var stengt for oss i dag sa de. Vi kunne kjøre rundt, altså opp til Tantan og så ned andre veien. Samtidig som en sa at vi kan dra til hvilken som helst annen by og at vi er hjertelig velkommen alle andre steder, er det en annen som sier til meg at jeg/vi aldri får lov til å komme inn i Marokko igjen når vi gjør dette, hele Marokko, får ikke komme hit i det hele tatt. De hadde fortsatt samme grunn for å kaste oss ut, "you are tourist, this is not tourist". De sa også at vi var med "bad men" og "wrong men", det var det eneste de svarte på spørsmål om hvorfor veien mellom Smara og El Aaiun var "stengt i dag". De maste, spesielt han fra national security-bilen, heftig om at vi måtte dra. Vi kjørte tilbake, og var skygga av en bil nesten hele veien tilbake til Tantan.

Vi kjørte til en by nært Tantan, El Ouidia. Spiste mat og booka overnatting ei natt. Hadde tenkt til å kjøre til Laayoune i morra. På kvelden snakker en mann til Marthe nede i resepsjonen, han er hyggelig, spør om hun kan fransk, hun sier nei, men at ei av de andre hun er med kan litt. Da sier han at han vil snakke med oss alle sammen om reisa vår i morgen. Hun henter oss oppe og vi setter oss ved et bort i restauranten sammen med mannen. Han har med seg en annen, som visstnok er politi/militær, han sitter ikke med oss. Mannen presenterer seg som distriktssjef i området.

Han sier til oss at vi ikke kan dra sørover, vi må være herfra og nordover. Han sier at ifølge politiet i Smara så har vi avtalt med de/lovet de å ikke reise lenger sør. Da vi sier at det ikke er sant, men at de faktisk sa vi fikk lov, så sier han bare, nei, dere kan ikke, dere skal ikke dit. Vi ber om å få forbudet skriftlig, men han sier nei, han har gitt beskjed muntlig, og at vi ikke har krav på noe annet. Han gjentar mange ganger at vi har møtt separatister og separatistgrupper og spør hvorfor vi har det, sier at turisme og politikk ikke er det samme. Han er hele tiden utrolig hyggelig, kjøpte te til oss, sa til hotellet at han skulle betale frokosten for oss, prøver å småsnakke om barnet sitt og alle de vakre turistbyene nordover i Marokko. Vi ber om navnet hans, han sier bare fornavnet. Han sjekker når vi skal stå opp og spise frokost i morgen og de skriver ned bilnummeret vårt før de drar.


Siste nyheter


Nå kan du betale kontingent med Vipps!

Nå er det blitt enda flere muligheter for å betale kontingent, Vipps er blitt godkjent betalingsmåte for kontingen.
LES RESTEN AV ARTIKKELEN

Vil du jobbe som høstkonferansesekretær?

Nå har du muligheten til å jobbe med Rød Ungdoms høstkonferanse! Er du den rette til å lage tidenes sommerleir? Søk da vel!
LES RESTEN AV ARTIKKELEN

Ingen er fri før alle er fri!

LES RESTEN AV ARTIKKELEN