NyheterLedelsen i Rød Ungdom nektet innreise til Vest-Sahara

I går kveld kjørte en gruppe fra Rød Ungdom mot Vest-Sahara med mål om å komme seg til El Aaiun. I gruppa var blant annet Linn-Elise Øhn Mehlen (leder) og Tobias Drevland Lund (nestleder), i tillegg til tre andre sentralstyremedlemmer og en landsstyrerepresentant fra Rød Ungdom.

Gruppen ble stoppet i Bouizakarne, som ligger ca. 6 timer før El Aaiun. Anja A. T. Brekke, generealsekretær i Rød Ungdom forteller "Vi fikk beskjed om at vi måtte levere inn alle passene våre. Det var rundt tre politimenn i uniform og en i sivil som fikk hovedansvaret for oss". «This way is not allowed, it is forbidden» var hovedgrunnen til at han stoppet oss før han senere sa at han vet om vennene våre og at han visste hva vi skulle sørover." 

Tobias D. Lund legger til at politimannen senere sa at det er lov for alle andre, men ikke for de. Når de spurte hvorfor, fikk de bare til svar at han ikke visste. Gruppa fikk også beskjed, som tidligere grupper har gjort, om fantes farlige mennesker for de i Tantan og andre byer lengre sør. 

Linn-Elise Øhn Mehlen forteller videre, "vi ble anbefalt å reise til Tiznit der vi kunne kjøre langs kysten til Tantan og at det ville gå helt fint og ingen ville stoppe oss. Så vi bestemte oss for å kjøre tilbake og prøve det. Før vi kjørte fra Bouizakarne prøvde vi å få en skriftlig bekreftelse på at vi kunne kjøre til Tantan langs kysten med hans signatur. Dette nektet han og i stede tegnet han et kart til Tantan via kystveien."

Gruppa kjørte derfor mot Sid Ifni. Turen fra Bouizakarne til Sid Ifni er 100 km og gruppa kjørte i ca to og en halv time. Gruppa forteller at det når de skulle kjøre inn til Sid Ifni ble de stoppet av et politistopp. "Det var en stor varebil merket «National securite». Bak oss kom det en mann på motorsykkel som stoppet ved politiet. Han hadde sannsynligvis fulgt oss hele veien." sier Kristine Sørheim. Gruppa ble igjen fratatt passene sine og eskortert ned til hovedveien i landsbyen. "Denne politiposten var åpenbart satt opp kun fordi de hadde fått beskjed om at kanskje kom den veien, posten ble pakket ned i det de geleidet oss ned til enda et politistopp ved den andre veien inn til Sid Ifni. Dette stoppet var også satt opp kun på grunn av oss." forteller Tale Ellingvåg. Og legger til at det på det meste var det hele 11 politibetjenter. 

Her ble gruppa fortalt at også kystveien var stengt. "Vi prøvde å vise dem kart og guideboka Lonely Planet. Men politiet mente den ikke var gyldig. Vi prøvde å fortelle dem at politibetjenten vi møtte sist hadde sagt at vi måtte dra denne veien." forteller Anja A. T. Brekke. "De argumenterte med at det ikke fantes politi noen andre steder enn i byene. Etter å ha diskutert med de i ca. 30 min bestemte vi oss for å gjøre som de sa og snu. Da hadde de begynt å bli ganske hissige og be om å få se på telefonene våre. Sannsynligvis for å se og slette bilder, videoer og taleopptak." fortsetter Tobias D. Lund.

Linn-Elise Øhn Mehlen forteller at de dermed kjørte til Tiznit, og at de hadde to politibiler etter seg på veien dit.

"Vi ble nektet å reise videre og dermed utestengt fra Vest-Sahara og hele Sør-Marokko. Vi ble altså ikke bare nektet innreise til Vest-Sahara, men også fratatt muligheten til å reise i deler av Marokko." oppsummerer Joanne Sørheim.

Gruppa får nå ikke oppholde seg lenger sør enn Tiznit, noe som er hele 545 km unna El Aaiun og ca. 320 km unna grensa til Vest-Sahara.

Gruppa består av:
Linn-Elise Øhn Mehlen, fra Drammen, leder av Rød Ungdom
Tobias Lund, fra Kragerø, nestleder i Rød Ungdom
Anja Ariel Tørnes Brekke, fra Stavanger, generalsekretær i Rød Ungdom
Tale Ellingvåg, fra Kragerø, sentralstyremedlem i Rød Ungdom
Johanne Sørheim, fra Ringsaker, sentralstyremedlem i Rød Ungdom
Kristine Sørheim, fra Ringsaker, i landsstyret til Rød Ungdom.


Siste nyheter


Nå kan du betale kontingent med Vipps!

Nå er det blitt enda flere muligheter for å betale kontingent, Vipps er blitt godkjent betalingsmåte for kontingen.
LES RESTEN AV ARTIKKELEN

Vil du jobbe som høstkonferansesekretær?

Nå har du muligheten til å jobbe med Rød Ungdoms høstkonferanse! Er du den rette til å lage tidenes sommerleir? Søk da vel!
LES RESTEN AV ARTIKKELEN

Ingen er fri før alle er fri!

LES RESTEN AV ARTIKKELEN