NyheterFire nordmenn kastet ut av Smara. Fått forbud mot å reise inn i Vest-Sahara.

Lørdag ble fire nordmenn kastet ut fr byen Smara i okkuperte Vest-Sahara. Blant disse var Jor H. Tvedt, skolepolitisk ansvarlig i Rød Ungdom, og Mari F. Fjermedal, landsstyrerepresentant i Rød Ungdom. De fire ønsket å ha samtaler med saharawier om folkeavstemingen og om de to norske selskapene Sea Tank Chartering og Gezina som i disse dager bryter UDs frarådning mot næringsliv i Vest-Sahara ved å transportere fiskeolje til Frankrike.

"Dere er velkommen til en hvilken som helst annen by, bare ikke her", forklarte politiet, og understreket at de bare ikke kunne dra til Smara, og heller ikke kunne benytte veien som går i vestlig retning mot El Aaiun. Den eneste veien ut av Smara som de kunne kjøre på, var i retning Marokko.

Til slutt endte det opp med at gruppen måtte reise tilbake til Tantan, byen de hadde kjørt fra samme morgen. Men enda med et håp om å kunne besøke saharawier og organisasjoner i El Aaaiun.

Men tilbake på hotell i Tantan tar en mann kontakt med gruppen. "En dresskledd mann kom til oss, introduserte seg som sjefen for distriktet, og sa at vi hadde forbud mot å reise sør for der vi var", sier Mari Fjermedal. "Han sa vi godt kunne reise til steder som Tan Tan, Guelmim, Agadir, eller lenger nord, men bare ikke sørover".

I løpet av de siste dagene er ca 28 nordmenn blitt utvist fra Ves-Sahara eller deportert fra politikontroller i Sør-Marokko. Rød Ungdom krever at Norge reagerer på behandlingen av både norske og saharawiske aktivister, og at Norge støtter kravet om folkeavstemning og legger press på Marokko.

Her kan du lese reiseskildring av utkastelsen fra Mari F. Fjermedal


Siste nyheter


En middelaldersk skikk

Eksamener slik vi kjenner dem oppsto først i Kina på 600-tallet. I et samfunn hvor kun en liten del av befolkningen var lese- og skrivekyndige, og hvor det var milevis mellom hvert bibliotek, hadde keiserdømmet behov for å sikre at deres funksjonærer evnet å pugge og resitere den (begrensede) informasjonen de hadde tilgang til.
LES RESTEN AV ARTIKKELEN

Norske styrker ut av Syria!

Rød Ungdom krever at regjeringen svarer på hvorfor norske styrker er inne i Syria og at Norge skal bidra til å forebygge fred og humanitære løsninger, framfor bomber og kald krig.
LES RESTEN AV ARTIKKELEN

Støtt RUs innsamlingsaksjon for havnearbeiderne!

- Hvert år arrangerer Rød Ungdom en innsamlingaksjon på sommerleir, der inntektene går til en sak vi støtter. I år går innsamlingsaksjonen til støttefondet for havnearbeiderne som ble ramma av konfliktene i havnarbeiderstreikene i Tromsø og Mosjøen.
LES RESTEN AV ARTIKKELEN