NyheterFire nordmenn kastet ut av Smara. Fått forbud mot å reise inn i Vest-Sahara.

Lørdag ble fire nordmenn kastet ut fr byen Smara i okkuperte Vest-Sahara. Blant disse var Jor H. Tvedt, skolepolitisk ansvarlig i Rød Ungdom, og Mari F. Fjermedal, landsstyrerepresentant i Rød Ungdom. De fire ønsket å ha samtaler med saharawier om folkeavstemingen og om de to norske selskapene Sea Tank Chartering og Gezina som i disse dager bryter UDs frarådning mot næringsliv i Vest-Sahara ved å transportere fiskeolje til Frankrike.

"Dere er velkommen til en hvilken som helst annen by, bare ikke her", forklarte politiet, og understreket at de bare ikke kunne dra til Smara, og heller ikke kunne benytte veien som går i vestlig retning mot El Aaiun. Den eneste veien ut av Smara som de kunne kjøre på, var i retning Marokko.

Til slutt endte det opp med at gruppen måtte reise tilbake til Tantan, byen de hadde kjørt fra samme morgen. Men enda med et håp om å kunne besøke saharawier og organisasjoner i El Aaaiun.

Men tilbake på hotell i Tantan tar en mann kontakt med gruppen. "En dresskledd mann kom til oss, introduserte seg som sjefen for distriktet, og sa at vi hadde forbud mot å reise sør for der vi var", sier Mari Fjermedal. "Han sa vi godt kunne reise til steder som Tan Tan, Guelmim, Agadir, eller lenger nord, men bare ikke sørover".

I løpet av de siste dagene er ca 28 nordmenn blitt utvist fra Ves-Sahara eller deportert fra politikontroller i Sør-Marokko. Rød Ungdom krever at Norge reagerer på behandlingen av både norske og saharawiske aktivister, og at Norge støtter kravet om folkeavstemning og legger press på Marokko.

Her kan du lese reiseskildring av utkastelsen fra Mari F. Fjermedal


Siste nyheter


Rød Ungdom kontoret tar påskeferie

Fra og med mandag 10. april tar Rød Ungdom kontoret påskeferie. Vi er tilbake på kontoret tirsdag 18. april. Vi ønsker alle våre medlemmer og venner en god påske!
LES RESTEN AV ARTIKKELEN

Nynazister demonstrerte i Arendal

I helga demonstrerte nynazistene i Nordfront i Arendal. Det er trist at nynazister igjen markerer seg offentlig sier antirasistisk ansvarlig i Rød Ungdom, Ane Margrethe.
LES RESTEN AV ARTIKKELEN

Gratulerer med kvinnedagen!

Rameen N. Sheikh er 19 år gammel og feministisk ansvarlig i Rød Ungdom. I år skal hun gå i sitt sjette 8.mars-tog.
LES RESTEN AV ARTIKKELEN