Arranger elevstreik

Arranger elevstreik på din skole

I denne steg for steg- guiden kan du lese alt om hvordan du kan lage en elevstreik- demonstrasjon på din skole. Det å lage en demonstrasjon handler stort sett om to ting: Planlegge selve demonstrasjonen og å få folk til å komme på demonstrasjonen.

1) Hva vil dere streike for? Noen forslag kan være: leksefri skole, gjenreis yrkesfag, billigere buss, lovfest retten til lærlingeplass, økt lærertetthet for eksempel.

2)  Lag en streikegruppe på skolen din: spør venner og klassekamerater om de vil være med å lage en demonstrasjon. Slik er dere flere som kan dele på arbeidet med å lage demonstrasjon.

3) Finne sted, dato og tidspunkt til å ha demonstrasjonen. Det kan vært lurt og legge det i matpausen/storefri for eksempel. Når tidspunkt er satt må dere finne et sted å ha demonstrasjonen på. Gode steder kan være i skolegården, utenfor fylkes- eller rådhuset eller på torget. Man må som regel spørre om lov for å få bruke stedet, dette gjør man gjerne i administrasjonen, hos politiet eller man kan spørre rektor om det er på en skole.

4) Planlegg demonstrasjonen. (Her finner du et eksempel på hvordan en demonstrasjon for leksefri skole kan være) Hva skal dere gjøre? Skriv slagord, lag håndplakater og mal bannere. Kanskje noen av elevene skal holde en appell også?

5) Få folk til å komme på demonstrasjonen! For at demonstrasjonen skal bli vellykka er det viktig at det kommer mange på demonstrasjonen, jo flere som deltar jo mer oppmerksomhet får man. For å få folk med kan man henge opp plakater, dele ut løpesedler, man kan lage en Facebook-event, snakke til folk under lunsjen i kantina og lignende.

6) Invitere lokalavisa og lokalradioen. Ta en telefon til lokalavisa og lokalradioen der du bor og spør om de vil komme på demonstrasjonen deres. Det å ringe til avisa er ikke skummelt, de som jobber der blir mest sannsynligvis glad for å kunne skrive om ungdom som vil noe. Om ikke de kommer så ta bilder selv, så kan man sende det til avisene etterpå.

7) Gjennomfør elevstreiken. Når alt ovenfor er planlagt kan man ha demonstrasjonen. Følg planen dere har laget og gjennomfør tidenes beste elevstreik!

Om dere har spørsmål eller trenger hjelp kan dere ta kontakt med Rød Ungdoms kontor for hjelp. Oss når du på enten e-post: ru@sosialisme.no eller telefon: 22 98 90 70.

Huskeliste:

  • Tidspunkt
  • Sted
  • Få folk til å komme